Menu Close

Σχέδια Ισότητας Φύλων – Gender Equality Plans

Η τρέχουσα εθνική νομοθεσία (4604/2019) αλλά και οι δημόσιες πολιτικές σε εθνικό επίπεδο (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025) και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων – EIGE) διαμορφώνουν ένα σύνθετο σύστημα υποχρεώσεων και ανταμοιβών για νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σχετικά με την ισότητα των φύλων. 

Ήδη τα Σχέδια Ισότητας Φύλου είναι υποχρεωτικά για την έγκυρη συμμετοχή των νομικών προσώπων σε χρηματοδοτούμενες δράσεις με εθνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η οριζόντια υποχρέωση οργανισμών κάθε τύπου να διαμορφώσουν ένα Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan – GEP) είναι θέμα χρόνου.

 

Γιατί το GEP είναι σημαντικό;

Το GEP όμως δεν είναι μόνο μια υποχρέωση, αλλά ένα εργαλείο που εξασγαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία και την κοινωνική πρόοδο. Η ύπαρξη ενός Σχεδίου Ισότητας των Φύλων (GEP) είναι κεντρική για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανάπτυξη ισότιμων ευκαιριών για όλους. 

Ταυτόχρονα το GEP είναι ένα μια διαδικασία που βοηθά τους ΟΤΑ, τους δημόσιους οργανισμούς, και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών σε ίση βάση στην εργασία και στη δημόσια ζωή. Η εφαρμογή ενός σωστά σχεδιασμένου GEP μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από ίσες ευκαιρίες.

Στο Rhodes Project, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι έτοιμη να σας υποστηρίξει, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε, να προετοιμάσουμε, να υλοποιήσουμε, και να ελέγξουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Ισότητας Φύλων – GEP του δικού σας οργανισμού.

 

Οι υπηρεσίες μας

  • Ανάλυση Πολιτικών και Δημιουργία GEP
    Αναλύουμε τις υπάρχουσες πολιτικές και δομές νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προτείνουμε επιτευξιμους στοχους σταθμίζοντας γεωγραφικές, κοινωνικές, και οικονομικές ιδιαιτερότητες, και προτείνουμε ολοκληρωμένα Σχέδια Ισότητας των Φύλων (GEP)  ευθυγραμμισμένα  με τις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις. 
  • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την Εφαρμογή GEPΚαθοδηγούμε τα ενδιαφερόμενα νομικά πρόσωπα μετά τον σχεδιασμό του GEP και κατά την εφαρμογή του, διασφαλίζοντας ότι οι δράσεις και οι πολιτικές που προτείνονται είναι ρεαλιστικές, μετρήσιμες και συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη κοινωνική ευημερία.
  • Συμμόρφωση με ΝομοθεσίαΠαρέχουμε υπηρεσίες ανεξάρτητου τακτικού ελέγχου εφαρμογής GEP με γνώμονα το αρχικό σχέδιο και τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

 

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι το GEP;

Το Σχέδιο Ισότητας των Φύλων (GEP) είναι ένα στρατηγικό πλαίσιο πολιτικών που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις λειτουργίες και τις δράσεις ενός οργανισμού όπως ενός Δήμου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, και επιχειρήσεων.

Πώς το GEP συμβάλλει στη βιώσιμη απασχόληση;

Το GEP προωθεί την ισότητα των φύλων, εξαλείφοντας διακρίσεις και δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός δικαιότερου και εν τέλει παραγωγικότερου εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο είναι κεντρικό για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ποιοι οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν GEP;

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού, η Κ.Ε.Δ.Ε., η ΕΝ.Π.Ε., Υπουργεία, Εισηγμένες επιχειρήσεις, έχουν ήδη υποχρεώσεις διαμόρφωσης ειδικών δομών (πχ επιτροπές ισότητας, γραφεία ισότητας κτλ), αποφυγής ανισοτήτων στις αμοιβές, ισότητας στη στελέχωση διοικητικών οργάνων, τήρησης στατιστικών και διαβίβασής τους. 

Η οριζόντια υποχρέωση οργάνωσης GEP είναι θέμα χρόνου.

Πότε θα υποχρεωθούμε να διαθέτουμε GEP;

Προς το παρόν η ύπαρξη GEP συνιστάται προς τα αρμόδια υπουργεία προς Δήμους, Περιφέρειες, και άλλους δημόσιους οργανισμούς. 

Ωστόσο, η ύπαρξή τους, ο έλεγχός τους, και η επικαιροποίησή τους γίνεται υποχρεωτική κάθε φορά που υποβάλλεται αίτηση χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα πλήρως χρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους. Το ίδιο συμβαίνει και με ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα.

Συνεπώς η ύπαρξη ενός GEP ή ο έλεγχος συμμόρφωσης προς το σχετικό καθεστώς είναι σημαντικά να υπάρχουν προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.